תקיפות מיניות

תקיפות מיניות, מערכת המשפט והדרך להתמודד עם המצב ולצאת לחופשי

בפתח דבריי הייתי רוצה להסביר מדוע מערכת המשפט היא גורם שמעודד תקיפות מיניות, אף שאמרה זו חדה ונוקבת היא לא רחוקה מהממציאות.

היעדר ההרתעה מנציח מצב שבו התוקף המיני לא מורתע מהעבירה שהוא מבצע, למעשה מערכת המשפט היא הגורם האחראי לאי-מיגור התקיפות המיניות שכן בעקבותיה נעלמה גם ההרתעה.

הסיפור האישי שלי ומה הביא אותי לטפל בנפגעי ובנפגעות תקיפה מינית   

לפני 25 שנים נפלתי קורבן לתקיפה מינית בתוך המשפחה, ומצאתי את עצמי לבד ללא כל תמיכה. באותה העת לא הבנתי שאצטרך להתמודד עם הנזקים הנפשיים שפקדו את חיי לאורך תקופה כה ארוכה, וזאת מבלי שאהיה מודעת אליהם ומבלי שאקבל הכוונה, ייעוץ או כל עזרה שתוכל לרכך ולו במעט את הדרך.

בלי ששמתי לב נוצרה הפרדה בתוכי, כבר לא הייתי חברה של עצמי ללא תנאי. משהו השתבש בגוף נפש שלי. האהבה שבתוכי כבר לא הייתה יכולה להאיר בכל מקום. לשמחתי לאחר שניגשתי אל עצמי, הבחנתי, שתחושות אלו התהפכו, לשם כך הייתי צריכה לעצור, להקשיב, להתבונן, להיות עם עצמי ולאפשר לדברים להיות כפי שהם מבלי לנסות לתקן אותם. ובכך יצרתי תנועה של האהבה, ההיפך המוחלט מהתעלמות. 

עניינו של ההליך הפלילי הוא דיני נפשות

אין כל ספק כי העדות בבית המשפט מעצימה את הקונפליקטים הפנימיים של נפגעי העבירה, את פערי השפות, את החוויות ואת התחושות הקשות מנשוא. עניינו של ההליך הפלילי הוא דיני נפשות – נפשם של הנפגעים ודינם של הפוגעים. במקרים רבים בתי המשפט נוקטים במדיניות ענישה חומלת ומשקמת כלפי עברייני מין, אשר לדעת הכלל מסוכנים לסביבה.

בית המשפט לא מייצר הרתעה מספקת ומנציח את מגפת הפגיעות המיניות תוך שהוא מתעלם בבורות ובגסות משיקום הנפש של נפגעי תקיפה מינית. מניסיון אישי בן שבע שנים, צר לי לומר, שעולם המשפט הן הפלילי הן האזרחי והן הצבאי בעבירות מין אינו עוסק בעובדות סדורות, ברורות, רציפות ומסודרות. הוא אינו מבקש לספר סיפור עובדתי וברור, מעוגן ברצף זמן, בעל התחלה, אמצע וסוף, אשר מהווה עבירה, הוא אינו מוודא את התרחשותם של אירועים במקום מסוים, תוך תיאור מדויק של המעשים המקיימים עבירה ונסיבותיה.

מערכת המשפט מתקשה להתמודד בעצמה עם הקושי בתהליך תרגום הטראומה, משפת המשפט, לשפת החבלה הנפשית שאיש אינו לוקח חסות על שיקומה ועל החלמתה, יתרה מכך בית המשפט, כמו מרבית הסביבה, נוטה לעסוק בדינו של הפוגע יותר מאשר בנפשה של הנפגעת.

ההדחקה והקושי לעבד, לעכל ולהתמודד עם הטראומה, יוצרת חורים בזיכרון הקוטעים את תיאור רצף האירועים, מה שמקנה לתביעה הנגדית, יכולת לרמוס, לשפוט, לבקר, להשפיל, ולבזות את הנפגעת. לא פעם באכזריות, בשפה בוטה ומקניטה, על מנת להציג פגמים באמינותה של הנפגעת תוך התעלמות גסה מהעובדה שהעדות ניתנת ממרחק הזמן. אף שהעדות אינה נקיה מפגמים הקוטעים את תיאור רצף האירועים, חוזקה ואמינותה של העדות האותנטית המלווה בהבעת רגשות אמיתית, היא הגרעין הנותר איתן והוא זועק באמינותו.

לצערי, גם לבית המשפט הצבאי התוודיתי במסגרת משפט פלילי בנושא תקיפות מיניות שהתנהל לאורך 3 שנים. לתומי חשבתי, שבית המשפט הצבאי יגלה אנושיות, יגן ויעטוף את הנפגעות אבל התבדיתי. מי אתם אותם שופטים המקלים את עונשם של עברייני המין? אני בזה לכם ורואה אתכם כאשמים בלעדיים במגפת התקיפות המיניות.

חבלת הפגיעה המינית בנפש נאמנה לשתיקה, ובית המשפט  בישראל הוא הגוף הנאמן להשתקה. עדות של נפגעת עבירת מין בבית המשפט משמעה, בראש ובראשונה, יום של חיל ורעדה. אני זוכרת שהתייצבתי על דוכן העדים, כעדת תביעה מרכזית כשמלוא תשומת הלב הופנתה אלי. הייתי חשופה, והרגשתי שנאנסתי בשנית, נאלצתי לחשוף חוויות קשות שהיו כמוסות ומוסתרות זמן רב. לא יכולתי עוד לטשטש, להכחיש, להדחיק, להאשים, להתבייש, להתבודד, להרגיש את הבוז ולשתוק. 

במרכזה של העדות בחקירה ראשית - נדרשתי לתרגם את שפת הפגיעה לשפת המשפט. אף אחד מהנוכחים בין כותלי בית המשפט לא שם לב לכך שנדרש לי זמן רב להתמודד עם מנגנוני ההדחקה וההרחקה. זה לא עניין אף אחד ואולי משום שלא היה שם אף אחד מלבד שופטים עורכי דין ואנס. נדרשתי ליצור סיפור מתוך הטראומה. 

במרכזה של החקירה הנגדית - הקשה והאגרסיבית - שטלטלה את תחושת הבטחון העצמי המועט, שנקנה במאמץ רב – נדרשתי לתת תשובות מיידיות, מוחלטות, ברורות ומהירות, על כל כתם צבע מפוזר בגוונים שונים מכל תקופות חיי שקדמו לפגיעה המינית. הרגשתי חוסר בהירות בשאלות שממוקדות יותר בלרצוח את אופיי, מאשר בצורך לדון במעשה הנתעב שנכפה עלי מהפוגע. נותרתי פצועה, חבולה נפשית ומעורערת. מה שהעצים את רגשות האשמה והבושה שבתוכי במשך שתי עשורים. בית המשפט פסק ארבע שנים.

ההשלכות הנפשיות של הפגיעה המינית הקשה לא חולפות מעצמן, מבלי שנטפל בהן כראוי ועם מלוא תשומת הלב. אבל לצערי כשמתייחסים לטיפול בדרך כלל עוסקים בריפוי הגוף ובתפקודו ופחות בריפוי חבלות הנפש שהצטברו לאורך השנים, לחבלות אלו יש השפעה תת-הכרתית על חיינו. 

הנפש השוכנת בתוך כל אחד ואחת מאתנו, מבטאה את מכלול ההתנסויות האישיות והייחודיות שיוצרות את עולמנו הפנימי, ואילו עולמנו הפנימי הוא זה שמנהל באופן לא מודע את עולמנו החיצוני. הנפש היא החיבור בין הנשמה לבין הגוף משחר ילדותנו, ואפשר לקרוא לה הילד הפנימי. 

הנפש היא הזהות שלנו, האישיות שאנחנו מציגים לעולם, הנפש מתבטאת בתחושות וברגשות הטמונים עמוק בתוכנו ומעצבים את מי שאנחנו היום. הנפש מבטאת את ההתנהגות שלנו והיא מנוע שמפעיל אותנו באופן לא מודע ובלתי נשלט. 

כאשר אנחנו חווים טראומה או פוסט טראומה כתוצאה מאלימות מינית, אנחנו נדרשים לטפל הן בגוף והן בנפש, עם הזמן הגוף מחלים, אך הנפש נחבלת ולא נרפאת בתהליך טבעי. פגיעות נפשיות שלא מטופלות מתבטאות בקשיים ביחסים עם העולם, ובפרט ביחסים שלנו עם עצמנו כאנשים בוגרים. 

טראומות נפשיות משנות את תפיסת העולם, לא פעם החיים נראים קשים מדי, ורמת האמון בבני האדם נמוכה מאוד. כיוונים אלו מובילים להשפעות הרסניות כמו קורבנות חוזרת, דיכאון, תחושת לבדות, הפרעות דיסוציאטיביות, התנהגויות אימפולסיביות חוסר שקט, כאשר הרוב קורה שלא במודע. אני מזמינה אתכם להכיר דרך אחרת, שבה תוכלו לגשת אל עצמכם, לצלול אל תהומות הנפש ולהפוך אותם למרחב בטוח. 

רבים מנפגעי ונפגעות תקיפה מינית חווים ניתוק (מהמשפחה, מהסביבה ומהעצמי) הניתוק מבחינתם הוא צעד מניעתי, אשר מאפשר להם לחיות חיים טובים יותר. לצערי, המציאות מלמדת, כי הניתוק לא פותר את הבעיה, אלא בסך הכול מכסה אותה בפלסטר, אומנם הניתוק מאפשר להרגיע את הכעסים, אך די בניצוץ אחד כדי להבעיר את הנפש מחדש. אלו המעוניינים לקבל כלים מעשיים ולנטרל את בעיה משורשה יוכלו להפיק תועלת רבה משיטת הטיפול "לגשת אל עצמי". 

אני מזמינה אותך לגשת אל עצמך, להיפגש עם כל נסיבות חייך מוצדקות וקשות ככל שיהיו. יש לך את כל המשאבים ליצור בינך לבין עצמך ובינך לבין עולם את המציאות שלך.

שיטת הטיפול "לגשת אל עצמך". 

"לגשת אל עצמך" הוא תהליך של מודעות שכולל ארבעה מרכיבים: התנהגות, רגש, תחושות וידע. בתהליך משולבת שיטת NLP. התהליך נפרס על פני עשרה מפגשים, שבהם המטופלים פוגשים מחדש את נסיבות חייהם, פוסעים בנתיב מאתגר אל עצמם, ולומדים לפתח מנגנוני התמודדות כדי לווסת את מנעד הרגשות הקשים לרבות שברון לב עצב, כעס, אכזבה, אשמה, בושה, חרטה וכן הלאה.

במהלך התהליך את תחווי חיבור לקול הפנימי שלך ותביני מה המחיר שהם משלמים ומה הם מרוויחים משהות במצב הקיים. נוסף לכך הם מקבלים "ארגז כלים", שמשמש אותם לעזרה עצמית. כך שבסיום המסע האמיץ הם הופכים לאנשים חופשיים באמת. חופשיים במלוא מובן המילה, חופשיים לתת אהבה מכל הלב. 

האם את קורבן של נסיבות חייך? שאלות לבחינה עצמית. 

03

את מושפעת ממה שאחרים חושבים עליך, דעתך האישית על עצמך לא חשובה. 

02

את טוענת שישנם גורמים חיצוניים שגרמו לך להגיב בדרך לא רצויה, ואת מתוסכלת ומרגישה תקועה. 

01

הדפוס התקשורתי שלך מרצה, את נוטה להסביר דברים ופחות לפעול, מתעוררת בך תחושה של עצבנות וחוסר שקט בלתי נשלטים. 

כיצד תוכלו לצאת מהמעגל השלילי?

הלוואי והייתי אשת בשורות ובהנפת מטה קסם הייתי יכולה להמציא שיטה שבה תוכלו לפעול לבד לחלוטין, לצערי הדרך היחידה להגיע אל האמת היא ע"י חקירה עצמית לצאת מן העצמי ולשם כך צריך אדם אחר, שייסע לכם לחקור את עצמכם ולשאול את השאלות הנכונות, שיחשפו את מה שמסתתר מתחת לתסמינים. בדרך זו תוכלו להגיע לשקט פנימי, תוצר של נפש בריאה, שמוכנה ונכונה להגשים את עצמה. 

שאלות ותשובות

לגשת אל עצמך הוא תהליך אימוני המתרכז בבעיות ההווה ובנוי משלושה מרכיבים: רגש, חשיבה והתנהגות. המרכיב החשיבתי מתבטא בסימני שאלה, זיהוי ושינוי דרכי חשיבה מעוותות, זיהוי חסמים, נטרול תקיעויות וזיהוי אמונות מרכזיות, ייחוסים ומחשבות בנוגע לעצמי, לאחר ולעולם.

המרכיב הרגיש מבוסס על חשיפת נסיבות החיים ועל היכרות עם העצמי, תכונות אנושיות, שחרור מאחיזה והיכרות עם הילדים הפנימיים, ואילו המרכז ההתנהגותי מתמקד בצמיחה, בלמידה ובעשייה מתמדת שתעורר גמישות מחשבתית, שינוי ותרגול של דרכי התנהגות חדשות.

אני מזמינה אותך להביט פנימה ולצאת לדרך שתשחרר אותך מתחושת הנטישה, ולצאת למסע מאתגר, אמיץ ומרתק בדרך להיכרות עם עצמך. כי אם אין אני לי – מי לי?