מערכות יחסים בחיים והשפעתם

ישנן חמש סוגי מערכות יחסים בחיינו, ששזורות זו בזו, משקפות ומשתקפות זו מזו לאורך מסע חיינו. משפחה, סביבה, זוגיות, הורות ועצמי. בסולם החשיבות המערכת החמישית, מערכת היחסים עם העצמי, היא המערכת המורכבת ביותר, שכן היא משקפת את ליבת הנפש ואת מקור הבעיה, ובה מצוי המפתח לשינוי. בדרך להבנת מערכת היחסים עם העצמי אין קיצורי דרך, אך העבודה הקשה משתלמת, כי כשתפתרו את המורכבות שבה, תמצאו את הפתרון לסיבת אי השקט הפנימי. 


כיצד לגשת אל הסיפור הפנימי? 

הדרך היחידה להבין את הסיפור בתוך מערכות היחסים בחיים היא באמצעות היכרות מחודשת עם עצמכם, כך שתוכלו להבין את הסיפור שמתחולל בראשכם על ידי הכרת מנגנון ההפעלה האנושי שלכם. לצורך כך תוכלו להיעזר בכלים מעולם ה-NPL, הראשון שבהם מבוסס על הנחת היסוד: "המפה אינה השטח". 


כיצד חמשת מערכות היחסים בחיים משפיעות עלינו? 

זוגיות – מערכת המראה שלא מראה, בעלת הכוח המניע להתפתחות האישית של האדם. רבים מאמינים שרוב הבעיות בזוגיות יכולת להיפתר בעזרת תקשורת, בפועל, רבים מאלה שהזוגיות התמסמסה להם גורסים כי הסיבה לכך הייתה חוסר בתקשורת.
תקשורת אמנם תלויה בשיתוף פעולה, אבל לא רק. רוצים או לא רוצים, אנחנו דומים מאוד להורינו, והבחירות שלנו מושפעות מהם עד מאוד בפרט בענייני זוגיות. זוגיות לא תאריך ימים, אם אין בה מערכת יחסים ולא כל מערכת יחסים היא זוגיות. לצד אזור הנוחות (שמסתבר כי הוא לא נוח כל כך) המושך למקום המוכר והידוע מתקיים גם הדחף לשנות ולהתפתח להיות יותר מי שאנחנו, ואנחנו מגיעים לזוגיות בעלת אופי שונה מזה שספגנו בילדות, החיבור בין השונה הוא שיקבע אם נצמח או נתקע או נסבול בזוגיות. 

סביבה – מערכת היחסים משתנה ומשפיעה בהיבטים שונים סביב הרווחה הנפשית של האדם. לקשרים סביבתיים יש מעלות רבות וחשובות כמו תחושת שייכות, תמיכה רגשית ותמיכה חברתית. עם זאת ייתכן שריכוז יתר ואינטנסיביות בקשרים חברתיים באה לחפות על הפחד להיות לבד במגע עם העולם הרגשי והנפשי שלנו בתוך עצמנו. היכולת להיות לבד חשובה מאוד הן למבוגרים והן לילדים, חשוב לפתח יכולת זו ולראות בה נתיב להתקדמות אישית. 

משפחה - מערכת היחסים המורכבת ביותר בחייו של האדם. המרקם המשפחתי הוא הגרעין היסודי לכל מי ומה שנהיה בשאר מערכות היחסים בחיינו. היחסים עם ההורים הם עניין מורכב ומסובך, וקשיים הנובעים ממגוון בעיות ומורכבויות בתא המשפחתי מלווים כמעט בכל בית, ומשפיעים באופן משמעותי על איכות החיים של כולנו. כמעט בכל משפחה בעולם המורכב של ימינו יש קשיים ולעתים קיצוניים. עזרה מקצועית יכולה לשנות את כל הדינאמיקה הפנימית. 

עצמי – מערכת היחסים החמישית שהיא ליבת הנפש הסבל והאושר בחייו של האדם. 

אליה ניוודע בגילאי 50-40 "משבר" אמצע החיים. בפרקי אבות - פרק ה' - משנה כ''א  נכתב "בן עשרים לרדוף, בן שלשים לכוח, בן ארבעים לבינה, בן חמשים לעצה, בן ששים לזקנה בן שבעים לשיבה, בן שמונים לגבורה, בן תשעים לשוח, בן מאה כאילו מת ועבר ובטל מן העולם".

בן ארבעים לבינה - לאחר ארבעים שנה של נדודים במדבר אמר משה אל בני ישראל: "ולא נתן ה' לכם לב לדעת ועיניים לראות ואזנים לשמוע עד היום הזה" (דברים כט) .שום מנתח לא יכול לנתח את עצמו, שום אדם לא יכול להטביע את עצמו, ואף אדם לא יכול לחקור את עצמו. כולנו צריכים אדם אחד נוסף שילווה אותנו את הדרך להכיר את עצמנו.

הורות – מערכת היחסים הרביעית והמאתגרת של האדם אליה הוא נכנס מבלי שאיש יכין אותו לכך. סגנון הורות והתנהגויות הוריות הם נושאים מורכבים המשפיעים על אורח החיים באופן שונה בכל משפחה. הצעדים הראשוניים במסע ההורות מרגשים מאוד ומלאים בתקוות ובחלומות, אך בהמרה המציאות מתגלה והדברים מורכבים יותר ממה שניתן היה לשער. כולנו, מונעים מהעבר. אמונות, פחדים, ירושות רגשיות ודפוסים צרובים שאימצנו אי שם. כעת, כהורים, הילדים שלנו, בעצם מפגישים אותנו עם עצמנו. 

לפניכם שאלון להיכרות פנימית ראשונית

השיבו עליו כשאתם מצויים במקום שקט ובנחת רוח. השאלון מנוסח בגוף שלישי כדי שתוכלו לשמור על מרחק מסוים, שיסייע לכם להשיב בכנות.

Contact Us


משפחה (אבא, אמא, אח, אחות).

סביבה (חברים, עבודה, סביבת מגורים לימודים, וכו).

זוגית - מורכבת לרוב מיחסים חמים של אהבה, קירבה, שותפות, דאגה ונאמנות. מאפיין בולט, אם כי לא הכרחי, של זוגיות הוא קיום יחסי מין בין בני הזוג. (זוגיות שמתקיימת ללא משיכה מינית נקראת זוגיות אפלטונית).

הורות – ילדים, אימוץ

עצמכם – האני והעצמי ( הילד/ה הפנימי/ת).