ארבעים משבר או מעבר

40 משבר או מעבר?


חכמינו זיכרונם לברכה אומרים שבגיל 40 אנחנו זוכים במתנת הבינה (פרקי אבות ה', כ"א). מחקרים סטטיסטיים מראים שבגיל ארבעים האדם חווה שינויים בתוך עצמו. ארבעים זה למעשה חצי חיים, "ימי שנותינו", בהם 70 שנים ואם בגבורות – 80 שנים. 

  • מה מיוחד בגיל 40?

    גיל 40 הוא תחילתו של העשור החמישי שבו אנחנו מתחילים לצבור יותר עבר מעתיד, וכדי שהעתיד שלנו יהיה שונה מעברנו, המציאות העכשווית שלנו צריכה להשתנות. המציאות הזאת יכולה להשתנות רק על ידך לאחר בחינת חייך והכרה במה שאינו מטיב וממלא. שינוי המציאות משפיעה על המשפחה, הסביבה, הזוגיות, ההורות, והעצמי.

  • 40 משבר או מעבר?

    לכל עשור יש משבר או קונפליקט שמאפיין אותו, אבל בעשור החמישי מתרחש משהו אחר. יש שיקראו לתקופה מטלטלת "משבר אמצע החיים" או "משבר גיל ה-40" כאשר בחוקי הטבע 40 הוא "מעבר" תודעתי למערכת היחסים החמישית שלנו, שהיא בעצם מערכת היחסים עם העצמי. לרוב "המשבר" הזה יהיה נוקשה יותר מקודמיו, כיוון שצפות ועולות בו שאלות המופנות כלפי פנים ולא אל העולם. 

  • לא קל במשבר גיל ה-40

    לעיתים נראה שמשבר גיל ה-40 פוקד אותך בשיאך, ומסיבה זו ישנן תחושות של הצפה, של ספק ושל פחד. ממצאים ממחקרים בתחומים שונים – בעיקר בחקר האושר – מראים באופן עקבי כי בתקופה זו שביעות הרצון מהחיים היא הנמוכה ביותר לעומת העשורים האחרים, יש מי שיחווה בו רגרסיות התנהגותיות לא מודעות מהעבר, יש מי שיתגרש ויש מי שיקרקע עוגן מתוך ידיעה מובנית שהוא היחיד שיהיה שם בשביל עצמו.  

  • מדוע זה קורה?

    מה יש בו בעשור הזה שפתאום מעורר ומציף בנו שאלות עמוקות כלפי עצמנו? ומדוע דווקא בשנים האלו רובנו נחווה את אחד מ"המשברים" הקשים והעמוקים ביותר לאורך החיים? התשובה לכך תמונה בהיבטים פיזיים וקיומיים ששזורים זה בזה, שכן אנחנו מתחילים להרגיש את "נזקי הזמן" שמרמזים לנו שאנחנו בני תמותה, ולפתע עולה בנו חרדה אנושית מפני הסוף, ובעקבותיה עולות שאלות על החיים כפי שהם עכשיו לדוגמה:

    האם זה באמת מה שאני רוצה?

    האם אני מסופקת?

    האם אני מגשימה את עצמי?

    האם השיא של ההנאה מהחיים כבר מאחוריי?

    האם אני חיה את החיים שאני רוצה או חיים שמישהו אחר רוצה בשבילי?

    האם כך אני רוצה להמשיך לחיות?

    כשיש פער בין הערכים לבין האופן שבו אנחנו חיים, מתפתחת אצלנו מצוקה, ואנחנו פגיעים יותר, הפער בין המצוי לבין הרצוי מצריך מאיתנו להתמודד עם מערכת היחסים שלנו עם עצמנו בעבר. לא תמיד קל לעשות את זה, אבל זה תמיד משתלם.

  • מערכת היחסים עם העצמי מלווה במשבר רגשי

    הגעה למערכת היחסים עם העצמי מלווה במשבר רגשי המאופיין בשינויים התנהגותיים, תחושת תסכול, בלבול, עצבנות, חוסר שקט פנימי, שאלות ותהיות על משמעות החיים, לעיתים יהיה צורך להיעזר בחומרים משככי תודעה, לעיתים תהיה ירידה או עליה באכילה ובחשק המיני. 

    לפני כמעט 200 שנים הפילוסוף הדני סרן קירקגור כתב שאת החיים אפשר להבין רק לאחור ולחיות רק קדימה. מה שלא נפתר בעבר לא יעלם מעצמו, הדברים נותרים מוחזקים ומודחקים מתחת לפני השטח אך הם נותרים בנפשנו, וכשם שרבים מאיתנו משקיעים מחשבה רבה ומאמץ בטיפוח בריאות הגוף, ראוי שגם נשקיע מאמץ זהה בטיפוח הנפש.

    הנפש השוכנת בתוך כל אחד ואחת מאתנו היא מכלול ההתנסויות האישיות והייחודיות שיוצרות את עולמנו הפנימי, הנפש היא החיבור בין הנשמה ובין הגוף משחר ילדותנו. אפשר לקרוא לה הילד או הילדה הפנימית. היא בזהות שלנו, באישיות שאנחנו מציגים לעולם, בתחושות וברגשות הטמונים עמוק בתוכנו. הנפש ביטוי התנהגותי ומאפיין אישיותי, שמפעילה אותנו באופן לא מודע ובלתי נשלט.

  • הילדים הפנימיים ומשבר גיל ה-40.

    לכולנו יש צורך עמוק בשייכות ובאהבה, זהו ביטויו של הטבע האנוש.  אף שהמשבר מלווה בתחושות של פחד וחוסר ביטחון, חוסר יציבות רגשית וכעס, נפתחת בפנינו האפשרות להיכרות מחודשת עם הרבדים הרגשיים והעמוקים ביותר שלנו, עם הילד או הילדה שבנו ועם הפחד שמגונן על מקום עצוב ובודד בתוכנו. אפשר לרפא את חבלות הנפש ❤ ולשנות את המורכבות בחיים. כל אחד שיבחר לפסוע בשביל אל העצמי יוכל לחולל פריצת דרך גם בתנאי אי-וודאות קיצוניים, לשחרר את מה שיש לסיים ולהפיח חיים במה שיש לחדש. 

  • תהליך וליווי אישי לצמיחה במעבר לעשור החמישי

    ניסיוני כמלווה בתהליכי הכרת האני והעצמי לימד אותי כי ישנן איכויות חשובות ומועילות שמתעוררות בגיל המעבר: בשלות להקשבה, לקול הפנימי ולרגש שעולה בעקבותיו, הרפיה מתפיסות מחשבתיות המסבות סבל ואי-נחת, פתיחת לרעיונות חדשים, רצון כנה ועמוק להשתפר ולשפר את איכות החיים, מוכנות להתמודד גם עם הפינות האפלות והמודחקות ביותר בנפש, מוכנות להשקיע את מה שנדרש בתהליך שיוביל לצמיחה אישית ולגילוי עצמי. המפגש עם הילד או הילדה הפנימיים עלול להוביל לתחושת בדידות, חוסר ביטחון ואפילו ניסיונות להדחיק את הכאב, אבל דווקא השהות במקומות אלו מאפשרת התרחבות ופותחת פתח לחיים בהגשה ובתחושת הודיה קיומית. 

    בתהליך הליווי האישי אשמש לך כפנס עד היום שבו האור הפנימי יציף אותך. אנתב את דרכך נאמנה ואלמד אותך להיוודע ולהשתמש בכל המשאבים העצומים והמופלאים שיש בך. ההצלחה טמונה בהתמסרות לעצמך ולקול הפנימי שבך וביכולת שלך ללמוד ולפתח מנגנוני התמודדות כדי לווסת את מנעד הרגשות הקשים שנעים במחזוריות. 

  • זה הזמן לבהירות

    שמי אסנת גבאי ואני מאמנת מוסמכת שמלווה אנשים במסע אל העצמי, מפתחת השיטה, "לגשת אל עצמי". אם הגעת עד לכאן, ככל הנראה תסמיני חבלות הנפש מוכרים לך וכך גם השפעתם ארוכת הטווח, ולכן אני מעמידה לרשותך שאלון לבהירות פנימית שייסע לך להבין כיצד תסמיני חבלות הנפש מהילדות מתבטאים בעשור החמישי לחיים.  

השאלון


זוגיות:
  • האם יש בחייך זוגיות הרסנית? האם קשה לך להאמין שאוהבים אותך? האם את מרגישה לא אהובה? האם יש בך נטייה לריצוי האחר? 
סביבה וחברים:
  • האם אתם חווים קושי סביבתי שבא לידי ביטוי בהחלפת מקומות עבודה או בשינוי סביבת מגורים, מתקשים ליצור סביבה חברתית, מגיבים בקוצר רוח לעיתים קרובות, עוברים בחדות בין רגישות קיצונית לבין חוסר רגישות ואפטיה?
משפחה:
  • האם אתם חווים רכבת הרים של יחסים במשפחה עד כדי ניתוק מהמשפחה הגרעינית?
  • האם את או אתה מרגישים לבד, ולא מקבלים מענה לצרכים הרגשיים שלכם, מרגישים לא שייכים, לא חשובים ולא רצויים?
  • האם אתם ההורה שרציתם להיות?

לפרטים נוספים על תהליך הליווי ניתן ליצור קשר 

עצמי:
  • האם אתם מבטיחים לעצמכם, כי מצבים שקרו בעבר לא יקרו יותר בעתיד ובכל זאת כאשר מצבים אלו קורים אתם מתקשים להתמודד עם האכזבה?
  • האם יש בך נטייה לברוח ולהתנתק?
  • האם אתם מרגישים תחושת פספוס או החמצה שלא הגשמתם חלומות בעבר?
הורות:
  • האם אתם מפחדים לשהות עם ילדיכם האהובים? האם אתם מחבקים ומעניקים חמימות ואהבה לילדכם? האם אתם סובלים מחרדות ומדאגות ביחס לילדכם?